Welke behandeling van urticaria?1

De diagnostiek en de behandeling zijn afgestemd op het type urticaria.

De behandeling bestaat uit het volgende:

1. Het verwijderen van de oorzaak, wanneer deze bekend is, is de eerste stap van elke behandeling van netelroos. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden die u, in overleg met uw arts, kan toepassen.

2. Behandeling met geneesmiddelen

De H1 antihistaminica zijn de voornaamste mogelijkheid.

Deze geneesmiddelen zijn dezelfde als die gebruikt worden voor de behandeling van hooikoorts. De tweede generatie antihistaminica (de recentste) hebben de voorkeur omdat ze weinig of geen risico op slaperigheid opleveren in tegenstelling tot de eerste generatie van antihistaminica.

Netelroos verbetert bij een groot aantal patiënten na enkele weken behandeling met antihistaminica.

 

Wat moet ik doen als mijn symptomen aanhouden ondanks de antihistaminica?

Als er geen respons is op de behandeling, kan uw arts de dosis van uw behandeling aanpassen of deze combineren met andere soorten geneesmiddelen. Sommige van deze geneesmiddelen hebben een zekere werkzaamheid bij de behandeling van netelroos die niet reageren op antihistaminica.

De huidige behandelingen zullen de patiënten helpen om hun symptomen te doen verdwijnen of verminderen, maar ze genezen jammer genoeg de netelroos niet.

Wanneer de behandeling wordt stopgezet, komen over het algemeen de bultjes en de jeuk weer terug

 

Wanneer dient een bijstelling van de behandeling te worden besproken met uw behandelende arts?

In bepaalde gevallen zal uw arts bijkomende onderzoeken en/of een bijstelling van uw behandeling voorstellen, bijvoorbeeld wanneer:

  • De netelroos niet voldoende verbetert met antihistaminica
  • De netelroos reageert niet op de behandelingen met orale corticosteroïden en komt opnieuw terug na het stopzetten van de behandeling
  • U heeft, naast netelroos, koorts en/of spierpijn
  • Wanneer de bultjes en rode plekken op dezelfde plaats blijven gedurende meer dan 24 uur

 

 

Er is iets nieuws op komst!

Een biologische behandeling (monoklonaal antilichaam tegen IgE) is inmiddels beschikbaar op voorschrift van uw dermatoloog of geneesheer specialist allergoloog voor de behandeling van ernstige vormen van netelroos.

 

Opgelet

Orale corticosteroïden kunnen worden voorgeschreven, maar voor niet langer dan 10 dagen. Een herhaald en langdurig gebruik van corticosteroïden wordt niet aanbevolen, vanwege de bijwerkingen die kunnen optreden. Bovendien heeft netelroos de neiging om nog erger dan voorheen op te flakkeren na het stoppen met corticosteroïden. Men spreekt dan van het rebound-effect2

 

Bestaan er andere manieren om urticaria te behandelen?

Relaxatie3-6

Relaxatie maakt het mogelijk om het lichaam en de geest optimaal te ontspannen. Dit is een waardevolle hulp voor degenen die lijden aan chronische urticaria. Het volstaat namelijk om u voor een half uurtje comfortabel te installeren en naar zachte muziek te luisteren. Een wandeling in de frisse lucht of een andere lichamelijke activiteit (fietsen, wandelen) helpt ook om stress te bestrijden en heeft een positieve invloed op het geestelijk welzijn. Geniet ook van de ontspanningsactiviteiten waarop u wordt uitgenodigd en aarzel niet om uw vrienden en uw familie bij u thuis uit te nodigen.

 

Wat betreft dieet7

Dieet heeft in het geval van chronische urticaria, wat géén allergie is, slechts een beperkte invloed. In het algemeen wordt een gevarieerde voeding aanbevolen, zonder beperking en zonder overdrijven, met maaltijden op geregelde tijdstippen. Het verbruik van koffie, thee, alcohol en voedingsadditieven moet gematigd zijn maar is in geen geval verboden.

In het geval dat kortstondige urticaria (de acute vorm) veroorzaakt wordt door de inname van een bepaald voedingsmiddel, zal uw arts u aanraden om het desbetreffende voedingsmiddel (bijv. pinda’s, aardbeien of zeevruchten) te vermijden. In dit bijzonder geval wordt hier de uitlokkende factor weggenomen.

 

Alternatieve geneeskunde en de ‘goede’ tips op internet1

Er circuleert veel informatie op het internet die juist of verkeerd kan zijn. Blijf kritisch ten opzichte van de persoonlijke ervaringen die worden gedeeld op internetforums en het bestaan van zogenaamde mirakelbehandelingen op basis van planten. Er is geen enkel bewijs over de doeltreffendheid van fytotherapie (kruidengeneeskunde) of homeopathie voor de behandeling van netelroos.